1971-1980
MYTOLOGI
Perioden
Mytologiske universer: Raasums tegninger, keramiske relieffer og skulpturer fremstår som mytologiske væsner. Blomstrende former dominerer, slyngplanter og gevækster gror frem og breder sig på overfladen. Raasum udstillede sine keramiske relieffer og skulpturer i Bruxelles i 1968 ved Galleri Acedémie og vandt 1. prisen.
”Jeg var meget inspireret af mytologi – om det så var den danske, den ægyptiske eller mayaernes. Og samtidig var jeg inspireret af naturen.”
Japansk papir: I 1966 traf Raasum en japansk designer Mitchiko, som præsenterede hende for et kraftigt japansk batikpapir. Mitchiko designede mønstre til tapeter og levede godt af dette, og Raasum lod sig inspirere. Men efter de første eksperimenter måtte hun bryde de symmetriske principper. Raasum begyndte i stedet at forme selvstændige fabulerende kompositioner, og når hun tegnede og malede, kom motiverne og formsproget let og spontant til hende.
Kan fremvises efter aftale
Hovedværker
1971 Batik lyseblå rød blomst
Batik på japansk papir 48×64
Bruxelles
Batik i farver, monteret i gennemsigtig dobbeltglasramme i eg.
Mytologi Maleri på Lærred
Maleri
Mytologi Maleri på papir
Maleri
Mytologi
Tegning
1971-1980
Perioden
Når Raasum tegner og maler på den todimensionelle flade af papir af forskellig karakter, møder vi igen en verden, der er formet som skulpturelle kompositioner, og vi kan genkende rytmen, stregen og de eventyrlige små øer af kriblende liv. Fælles for dem alle er, at de forskellige billedelementer kommunikerer med hinanden gennem den sammenligning, som beskueren foretager, og der skabes afstand eller tæthed, ligheder eller kontraster, vellyst eller savn. Som beskuer kan man genkende den store variation af blomster og blomsterblade, som Raasum hver gang gengiver i sit eget farvespil med brug af stærke farver og kontraster og en sikker sans for farveharmonier.
Mytologi Tegning på papir
Tegning i sort-hvid
1971 Tegneserie I uden titel 1971 Tegneserie II uden titel
Mytologi Tegning på papir
Tegning i farve
Mytologi
Batikker
1971-1976
Perioden
Raasum maler med pensel på let absorberende batikpapir, hvorved stregen varierer i bredde og kontur og får det karakteristiske kalligrafiske præg, som kendetegner Raasums udtryk. Samtidig anvender hun blæk- eller tuschpen for at skabe grafisk klarhed.
Selve batikteknikken er krævende, fordi billedet bliver til i første strøg, og Raasum lader sig sjældent forsinke under den kunstneriske proces. Hendes arbejdsproces minder om Cobra-kunstnernes automattegning, hvor penslen stryger frit over papiret, og kunstneren fantasi kan slippes løs.
Mytologi Batikker på japansk papir
Sort-hvid
Mytologi Batikker på japansk papir
Farve
Mytologi Batikker på japansk papir
Tapetdesign
Mytologi
Skulpturer
1965-1974
Perioden
Else Raasums tidlige keramiske værker er som landskaber eller fantasifigurer, der kan minde om børns afbildning af mennesker med hænder og fødder siddende direkte på kroppen. Raasum er inspireret af Cobra-malerne, ligesom hun er inspireret af mytologi og naturens formsprog, og hendes værker udtrykker den samme koloristiske og spontane formglæde.
Omstændighederne tvinger senere Raasum til at søge andre materialer, der ikke kræver brændeovn, og hendes skulpturelle arbejde opnår derved stor spændvidde. Indendørs skulpturer i blød akrylpasta bliver malet i klare farver, og formsproget bliver efterhånden strammere. Raasum former både enkeltstående mobile skulpturer og serier af mindre skulpturer samlet i et fælles ophæng, så de bevæger sig og kan opleves i forhold til hinanden.
Men det er Raasums store udendørs skulpturer, som især gør hendes kendt og anerkendt. Den første er en legeskulptur skabt af 11 tons fiberbeton til skolegården i Vittuone uden for Milano. Det er en svendeprøve, som bliver startskuddet til en lang række udendørsprojekter, bl.a. en fontæne til et boligkvarter i Legnano i samme område.
Mytologi Skulpturer i Keramik
Skulptur
1967 Knold
1967 Portræt
1968 Konkylie
1968 Snuppi
1968 Trold grøn
Mytologi Relief i Keramik
Relief
Adresse
Taffelbays Allé 5
2900 Hellerup
Denmark - DK